onsdag 14 december 2011

Flyttkaoset lägger sig


Äntligen har vi kommit till rätta i nya lägenheten! Nytt hem, nytt kök och dessutom en alldeles sprillans ny hushållsassistent ger inspiration till att komma igång med brödbakandet igen. Igår bakade jag ett rågbröd med lingon, smaklökarna vattnas bara jag tänker på det. Kanske dags för en fika snart igen...
På förfrågan får ni här receptet som kommer från boken "Bröd för alla sinnen" av Stina Algotsson.

Skållat rågbröd med lingon:

7 dl grovt rågmjöl
5 dl kokande vatten

Skålla rågmjölet, låt stå över natten.

50 g jäst
3/4 dl fil eller yoghurt
1/2 dl rårörda lingon
2 tsk salt
2 msk sirap
ca 7 dl vetemjöl special

Rör ut jästen i filen/yoghurten. Tillsätt lingon, salt, sirap och skållningen. Arbeta in vetemjölet ordentligt.
Jäs 1-2 timmar
Knåda degen och forma till ett runt bröd
Jäs ca 45 min
Grädda i 175 grader i 1-1½ timme

Sen har du ett underbart bröd som håller sig saftigt och gott i flera dagar!

1 kommentar:

  1. Kan du inte förmedla receptet? Antingen här på bloggen eller via mail. Det var ju så gott!

    SvaraRadera